Liever persoonlijk contact? Bel ons dan even: Tel. 085 130 44 46
Liever persoonlijk contact?
Zoeken
Menu
Houtenkruis.nl

F.S.C. hout

Dit zijn onze houtsoorten

Azobé (Lophira alata) duurzaamheids klasse 1*, dit betekent zeer duurzaam, 25 jaar en langer. Eén van de hardste en sterkste houtsoorten (sterkteklasse D 70) op aarde met een robuuste roodachtige uitstraling of een mooie grijze als u het niet behandelt met olie. Wilt u echter blijvend genieten van de warme roodachtige uitstraling dan moet u het monument regelmatig (1 of 2 maal per jaar) insmeren met gekookte lijnolie.

Azobé 4 weken onbehandeld te gebruiken voor het grafmonument naar keuze Azobé onbehandeld, 20 jaar te gebruiken voor een grafmonument naar keuze
Azobé onbehandeld na 4 weken en na 20 jaar

 

Bilinga (Nauclea diderrichii) duurzaamheids klasse 1*, is eveneens zeer duurzaam, 25 jaar en langer, (sterkteklasse D 35). Wij persoonlijk vinden het één van de mooiste houtsoorten die er is met een zachte gelige uitstraling. Ook als men het hout niet behandelt, heeft het hout een mooie zachte grijze uitstraling. Voor een monument in deze houtsoort geldt, wilt u blijvend genieten van het gelige hout, dan moet u het monument regelmatig (1 of 2 maal per jaar) insmeren met gekookte lijnolie.

Bilinga half jaar onbehandeld te gebruiken voor een grafmonument naar keuze Bilinga 1 jaar onbehandeld te gebruiken voor een grafmonument naar keuze
Bilinga onbehandeld na 30 weken en na 1 jaar.

 

Eiken (Quercus petraea) duurzaamheids klasse 2**, dat betekent dat een monument in deze houtsoort 15 - 25 jaar gaaf blijft. (Sterkteklasse C 20) Eiken is dus iets minder duurzaam dan bovengenoemde houtsoorten maar door zijn aard met een paar kwasten of kwastjes heeft het een iets ruwere uitstraling dan bovengenoemde houtsoorten. De in de loop van de tijd ontstane scheuren geven het hout juist een zeer "levende” originele uitstraling en legt de nadruk op het unieke, robuuste karakter, zeker in combinatie met de aanwezige kwasten.

Eiken onbehandeld Eiken 1 x geolied Eiken 2 x geolied Eiken kwasten en scheuren te gebruiken bij de grafmonumenten Eiken onbehandeld Eiken 1 x geolied Eiken 2 x geolied Eiken kwasten en scheuren te gebruiken bij de grafmonumenten Eiken onbehandeld Eiken 1 x geolied Eiken 2 x geolied Eiken kwasten en scheuren te gebruiken bij de grafmonumenten Eiken onbehandeld Eiken 1 x geolied Eiken 2 x geolied Eiken kwasten en scheuren te gebruiken bij de grafmonumenten
Eiken onbehandeld Eiken 1 x geolied Eiken 2 x geolied Eiken kwasten en scheuren

 

Meranti Rode (Shorea curtisii) duurzaamheidsklasse 2/4 dit betekent een duurzaamheid van 10 jaar en langer. Sterkteklasse K 21. Een van de meest gebruikte houtsoorten in de kozijn- en deur industrie. Als u het hout één maal per jaar schoonmaakt, met een sopje van groene zeep en daarna behandelt met gekookte lijnolie blijft het zijn warme rode kleur behouden. Tevens verlengt u hiermee de levensduur.

Mahonie (Swietenia macrophilia) duurzaamheidsklasse 2, dit betekent een duurzaamheid van 15 jaar en langer. Een van de meest gebruikte houtsoorten in de meubelindustrie en jachtbouw. Als u het hout één maal per jaar schoonmaakt met een sopje van groene zeep en daarna behandelt met gekookte lijnolie blijft het zijn warme kleur behouden. Tevens verlengt u hiermee de levensduur.

Merbau (Intsia bijuga) duurzaamheidsklasse 1/2, dit betekent een duurzaamheid van 15 jaar en langer. Een van de houtsoorten die veel gebruikt wordt in de constructie-, kozijn-, trap- en parketindustrie. Wanneer u het hout één keer per jaar schoonmaakt, met een sopje van groene zeep en daarna behandelt met gekookte lijnolie, blijft het zijn warme uitstraling behouden. Tevens verlengt u hiermee de levensduur.

De keuze van een houtsoort is geheel aan u. Een combinatie van twee houtsoorten raden wij u af daar bijvoorbeeld Azobé en Eiken niet gunstig op elkaar inwerken. Neem contact met ons op wanneer u het moeilijk vindt een houtsoort te kiezen en wilt overleggen.

FSC hout wat bedoelen we hier mee?

F.S.C . is  een afkorting die internationaal wordt gebruikt en komt van de term Forest Stuartship Council of wel de raad voor goed bosbeheer. Deze raad ziet er op toe dat alleen door hen goedgekeurd hout dit keurmerk krijgt. Hout dat volgens de regels van deze raad is aangeplant, verzorgd, gekapt en opnieuw aangeplant. De eigenaar van een houtconcessie mag maar een beperkt aantal bomen planten en kappen en heeft de plicht na de kap opnieuw jonge bomen terug te plaatsen.

 

Waarom gebruiken we dit hout?
Dit hout is duurzaam, d.w.z. het gaat lang mee, het duurt lang voordat het rot. Het verschil in duurzaamheid wordt uitgedrukt in Klassen: 1 t/m 5.

 1. Zeer duurzaam  25 jaar en langer b.v. Azobé, Bilinga, Teak, Groenhart.
 2. Duurzaam 15-25 jaar b.v. Eiken, Meranti, Mahonie, Merbau.
 3. Matig duurzaam  10-15 jaar b.v. Kersen, Larix, Douglas, Sapeli.
 4. Weinig duurzaam 5-10 b.v. Bossé, Dennen, Iepen, Ocoumé.
 5. Niet duurzaam minder dan 5 jaar b.v. Abachi, Beuken, Elzen, Wilgen, Platanen.

 

Wat bepaalt uw keuze?
Allereerst wat vindt u mooi? Hoe lang mag het graf blijven bestaan volgens de grafrechten?
Wij werken met de soorten uit duurzaamheidklasse 1 en 2. Prijstechnisch zijn de verschillen  tussen deze houtsoorten niet zo groot.

 

Welke soorten vindt u standaard in ons assortiment?

Duurzaamheidsklasse 1:

 • Azobé  (Lophira alata)
 • Bilinga (Nauclea diderrichii)


Duurzaamheidsklasse 2:

 • Eiken ( Quercus petraea)
 • Meranti ( Shorea curtisii)
 • Mahonie (Swietenia macrophilia)
 • Merbau ( Institia bijuga)


Andere duurzame houtsoorten die u wilt gebruiken kunnen altijd voor u besteld worden.


Terug in de natuur.
Voordat het houten kruis, of een ander model grafzerk geleverd wordt zijn deze altijd tweemaal met gekookte lijnolie behandeld. Dit verhoogt de duurzaamheid en verdiept de kleur. Onbehandeld blijft het  buiten in weer en wind ook in prima staat.
Het hout zal met de seizoenen “meebewegen”, het is immers een NATUUR product. Hiermee bedoelen we dat bij vocht scheuren zich sluiten en bij droogte zich openen. De weersomstandigheden zullen in de loop van de tijd het hout laten “vergrijzen”.

Op welke wijze onderhouden?
In principe hoeft er na plaatsing geen onderhoud meer worden verricht. Het is een kwestie van smaak of u het hout “op kleur” wilt houden. We leveren standaard een potje gekookte lijnolie bij het houten grafmonument. U kunt dan het beste één of twéémaal per jaar als volgt te werk gaan:

Maak het hout schoon met een zachte borstel en een sopje van groene zeep. Spoel het goed na met ruim water en laat het drogen. Wanneer het hardhout goed droog is, bestrijkt u het dun met gekookte lijnolie. Hierna veegt u de overtollige olie van de houten grafzerk met een pluis vrije doek. Deze behandeling herhaalt u zonodig tweemaal per jaar.

De houten grafkruizen blijven zo heel redelijk op kleur.

Webdesign: de Geus Internet
Terug naar boven