Liever persoonlijk contact? Bel ons dan even: Tel. 085 130 44 46
Liever persoonlijk contact?
Zoeken
Menu
Houtenkruis.nl

Welke houtsoort heeft uw voorkeur?

Dit zijn onze houtsoorten

Azobé (Lophira alata) Vers kernhout van Azobé is roodbruin en verkleurt naar donkerrood tot chocoladebruin, soms tot violetachtig donker roodbruin. De structuur is in het algemeen vrij regelmatig.
Duurzaamheids klasse 1*, dit betekent zeer duurzaam, 25 jaar en langer. Eén van de hardste en sterkste houtsoorten (sterkteklasse D 70) op aarde met een robuuste roodachtige/chocoladebruin uitstraling of een mooie grijze als u het niet behandelt met olie. Wij raden bij deze houtsoort een glaslookplaat aan.Bilinga (Nauclea diderrichii) Vers Bilingahout is geel tot oranjegeel, nadonkerend naar oranjerood tot goudbruin.
Duurzaamheids klasse 1*, is eveneens zeer duurzaam, 25 jaar en langer, (sterkteklasse D 35). Ook als men het hout niet behandelt, heeft het hout een mooie zachte grijze uitstraling. 

Eiken (Quercus petraea) Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Het hout is ringporig waardoor het op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen.
Duurzaamheids klasse 2**, dat betekent dat een monument in deze houtsoort 15 - 25 jaar gaaf blijft. (Sterkteklasse C 20) Eiken is dus iets minder duurzaam dan bovengenoemde houtsoorten maar door zijn aard met een paar kwasten of kwastjes heeft het een iets ruwere uitstraling dan bovengenoemde houtsoorten. De in de loop van de tijd ontstane scheuren geven het hout juist een zeer "levende” originele uitstraling en legt de nadruk op het unieke, robuuste karakter, zeker in combinatie met de aanwezige kwasten. Meranti (Shorea curtisii) De kleur van Meranti kernhout varieert sterk van donkerrood tot licht roodbruin en van bleekroze tot rozerood. Verschillen zijn altijd mogelijk doordat rode Meranti wordt geleverd door meerdere boomsoorten.
Duurzaamheidsklasse 2/4 dit betekent een duurzaamheid van 10 jaar en langer. Sterkteklasse K 21. Een van de meest gebruikte houtsoorten in de kozijn- en deur industrie.Mahonie Sipo
(Swietenia macrophilia) Sipo heeft een roodbruine kleur, soms met een violetachtige tint. Op het dosse vlak komt een typische paarsachtige vlamtekening voor, die wordt veroorzaakt door parenchymweefsel in het hout.
Duurzaamheidsklasse 2, dit betekent een duurzaamheid van 15 jaar en langer. Een van de meest gebruikte houtsoorten in de meubelindustrie en jachtbouw. 

Teak Het kernhout is lichtbruin tot goudbruin, aan licht blootgesteld nadonkerend. Soms donkerbruin tot zwart geaderd. na te zijn blootgesteld aan licht verdwijen de grote kleurverschillen meestal. Duurzaamheidsklasse 1/3, dit betekent een duurzaamheid van 15 jaar en langer. Teak kan door zijn grote duurzaamheid, geringe krimp en werking, fraaie uiterlijk, gunstige sterkte-eigenschappen bij een laag gewicht en weerstand tegen vele chemicaliën voor bijna alle doelen worden gebruikt. 

De keuze van een houtsoort is geheel aan u. Een combinatie van twee houtsoorten raden wij u af daar bijvoorbeeld Azobé en Eiken niet gunstig op elkaar inwerken. Neem contact met ons op wanneer u het moeilijk vindt een houtsoort te kiezen en wilt overleggen.

FSC hout wat bedoelen we hier mee?

F.S.C. is een afkorting die internationaal wordt gebruikt en komt van de term Forest Stuartship Council of wel de raad voor goed bosbeheer. Deze raad ziet er op toe dat alleen door hen goedgekeurd hout dit keurmerk krijgt. Hout dat volgens de regels van deze raad is aangeplant, verzorgd, gekapt en opnieuw aangeplant. De eigenaar van een houtconcessie mag maar een beperkt aantal bomen planten en kappen en heeft de plicht na de kap opnieuw jonge bomen terug te plaatsen.

Waarom gebruiken we dit hout?
Dit hout is duurzaam, d.w.z. het gaat lang mee, het duurt lang voordat het rot. Het verschil in duurzaamheid wordt uitgedrukt in Klassen: 1 t/m 5.

  1. Zeer duurzaam  25 jaar en langer b.v. Azobé, Bilinga, Teak
  2. Duurzaam 15-25 jaar b.v. Eiken, Meranti, Mahonie
  3. Matig duurzaam  10-15 jaar b.v. Kersen, Larix, Douglas, Sapeli.
  4. Weinig duurzaam 5-10 b.v. Bossé, Dennen, Iepen, Ocoumé.
  5. Niet duurzaam minder dan 5 jaar b.v. Abachi, Beuken, Elzen, Wilgen, Platanen.

Wat bepaalt uw keuze?
Allereerst wat vindt u mooi? Hoe lang mag het graf blijven bestaan volgens de grafrechten?
Wij werken met de soorten uit duurzaamheidklasse 1 en 2. 

Welke soorten vindt u standaard in ons assortiment?

Duurzaamheidsklasse 1:

  • Azobé  (Lophira alata)
  • Bilinga (Nauclea diderrichii)

Duurzaamheidsklasse 2:

  • Eiken ( Quercus petraea)
  • Meranti ( Shorea curtisii)
  • Mahonie (Swietenia macrophilia)


Andere duurzame houtsoorten die u wilt gebruiken kunnen altijd voor u besteld worden.


Terug in de natuur.
Voordat het houten kruis, of een ander model geleverd wordt zijn deze altijd meerdere malen behandeld. Dit verhoogt de duurzaamheid en verdiept de kleur. Onbehandeld blijft het buiten in weer en wind ook in prima staat.
Het hout zal met de seizoenen “meebewegen”, het is immers een natuurproduct. Hiermee bedoelen we dat bij vocht scheuren zich sluiten en bij droogte zich openen. De weersomstandigheden zullen in de loop van de tijd het hout laten “vergrijzen”.

Webdesign: de Geus Internet
Terug naar boven