Liever persoonlijk contact? Bel ons dan even: Tel. 085 130 44 46
Liever persoonlijk contact?
Zoeken
Menu
Houtenkruis.nl

Behandeling

Hout vergrijsd!

Hout is een natuurproduct waarbij elk stuk uniek is. Elke houtsoort heeft zijn eigen kleur maar na verloop van tijd vergrijsd al het hout! 

De belangrijkste factor voor verkleuring van hout is de werking van UV-straling. Deze straling laat het hout vergrijzen. Het hout dat 'vrij' blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren. Wat de originele kleur van het hout ook is; uiteindelijk krijgt elk stuk hout een grijze tint.

Wanneer tropisch hardhout vers geschaafd is, is de houtsoort goed herkenbaar aan de kleur. Echter, na lange tijd in de buitenlucht, is het door de vergrijzing steeds moeilijker om de houtsoorten van elkaar te onderscheiden. Deze zijn dan alleen nog te herkennen aan de houtstructuur.

Ondanks dat al het hout vergrijst, zit er wel verschil in hoe snel de kleur verandert. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling dat het hout ontvangt.
We kunnen daardoor nooit een tijdsbestek aangeven wanneer en hoe snel het hout zal vergrijzen.

Behandeling van het monument

Wij behandelen de monumenten met impregneerolie en daarna meerdere malen met hardhoutolie alvorens wij het monument leveren. Wij leveren er een potje hardhoutolie en een potje lijnoliezeep bij, zodat u hiermee zelf onderhoud kunt plegen wanneer dat nodig is. Doordat olie in het hout dringt, maakt dit het hout altijd warmer/donkerder van kleur. Hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk. Deze olie vergeelt niet, het hout zelf verkleurd onder invloed van licht wel; daar verandert een olie-afwerking weinig aan. Omdat een olie-afwerking vooral in het hout zit, in tegenstelling tot beits of een vernis, is de toplaag van de olie relatief dun en wordt deze dus ook relatief snel afgebroken (waarmee de beschermende werking voor het hout niet verloren is gegaan omdat die in het hout zit). Als u het hout 'nieuw' wilt houden dient de toplaag olie dus regelmatig te worden aangevuld. 

Behandelen met hardhoutolie

Zorg ervoor dat voordat u begint met oliën, het hout goed droog moet zijn!

Er komt een moment dat het hout er wat schraal uit begint te zien maar nog wel zijn kleur heeft.
Dát is het moment waarop je even onderhoud pleegt. Gemiddeld is dat ongeveer 2 keer per jaar maar dat kan wisselen afhankelijk van de weersomstandigheden.

Wilt u het monument graag sneller laten vergrijzen dan heeft u de olie niet nodig. Laat dan de natuur zijn werk doen.

De algemene werkwijze is alsvolgt:

Je kunt het monument periodiek even schoon maken met bijv. lijnoliezeep om vogelpoep, spinnenwebben en dergelijke weg te halen.
Het monument goed laten drogen
Nadat het monument goed droog is kunt u met een in hardhoutolie gedrenkte doek het monument afnemen
Ongeveer een half uur in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen direct nogmaals behandelen en met name kopse kanten, knoesten, scheuren en dergelijk extra aandacht geven
Het oppervlak afnemen met schone, pluisvrije, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft
De lappen uitgespreid laten drogen om broei te voorkomen

 

Webdesign: de Geus Internet
Terug naar boven